Måla med

Akvarellfärg

Att måla med akvarellfärg är en av de vanligaste målarteknikerna, tätt följt av akrylfärg, men hur målar man egentligen med akvarell och vad behöver man för att lyckas?

iilustration
Vad är akvarellfärg?

Akvarellfärg är en vattenburen målarfärg. Akvarelltekniken går ut på att man lägger vattenburen färg i transparenta skikt på ett lättsugande papper, avsett för akvarellmålning. Ofta används en tjock pensel som klarar att behålla mycket vatten.

Hur målar man akvarell?

Att måla med akvarell är inte speciellt svårt. Det krävs såklart lite övning, men det handlar mycket om att våga testa och lära sig under tidens gång.

Man brukar säga att det finns två målartekniker för akvarellmålning:

  • Vått i vått – färgerna blandas med varandra på en våt yta. Innan man börjar måla fuktas pappret lite lätt och därefter målar man på det våta pappret med blöt färg. Färgerna blandas och du får ett mjukt resultat.
  • Vått i torrt – en pensel med våt akvarellfärg används på en torr yta och därför blandas färgerna inte på samma sätt som med vått i vått-tekniken.

Kolla in den här videon med akvarell för nybörjare:

Mer tips

Hitta fler akvarell-tips i den här artikeln från Mattonbutiken för att lära dig måla akvarell, eller varför inte få inspiration med en nybörjarkurs i akvarell? Hitta akvarellkurser från sidor som Kurser.se som samlar dagskurser såväl som kvällskurser.

Viktigt med rätt tillbehör

Resultatet av en akvarellmålning hänger mycket på vilken kvalitet akvarellfärgen och duken eller pappret man målar på har. Bra produkter ger bra resultat och sämre produkter ger också sämre resultat. Vill du få ett bra resultat med akvarellmålning bör du alltså satsa på kvalitetsfärg och det är helt enkelt inte lönt att slösa pengar på att köpa billiga akvarellfärger.

Att tänka på när du ska köpa akvarellfärg

Via sidor som Mattonbutiken.se kan du köpa akvarellfärg och de konstnärstillbehör du behöver för att måla med akvarell, som garanterat är av bra kvalitet. Här finns mängder av kvalitetsfärger, målardukar och penslar i riktigt bra kvalitet från en av pionjärerna inom konstnärsmaterial.

Köper du målarfärger till de mindre barnen är det kanske inte lika viktigt med kvaliteten på färgerna, men istället kanske ett förkläde är att föredra för att skydda kläderna. Detta hittar du exempelvis på Ikea till bra priser.

young woman painting outside, focus point on hand (selective)
AKVARELLFÄRG
Unrecognizable female artist holding a bowl with blue diluted paint color.

Vad behöver man för att måla med akvarell?

  • Akvarellfärg
  • Akvarellpensel (börja med att köpa en rund borste, en platt pensel, en mopp-pensel och en liner)
  • Akvarellpapper
  • En burk med vatten

3 tips för att måla med akvarellfärg

  • Börja med en lite större pensel – det är lättare att få ut tillräckligt med färg och vatten på pappret om du använder en större pensel. Tänk på att välja en pensel av bra kvalitet, då dess kvalitet avgör hur mycket vatten den kan bära.
  • Välj ut 4 nyckelfärger – börja med att välja ut fyra nyckelfärger redan innan du börjar måla och testa att endast använda dessa. För många färger blir oftast inte bra.
  • Snåla inte med vattnet – vattnet förlöser färgerna i akvarellmålning och ger dem sin lyster.