Måla med akvarellfärg

Hem > Måla med akvarellfärg

Att måla med akvarellfärg är en av de vanligaste målarteknikerna, tätt följt av akrylfärg som också är en riktigt populär konstnärsteknik, men hur målar man egentligen med akvarell och vad behöver man för att lyckas? Här delar vi med oss av våra bästa akvarellmålning-tips och går igenom de olika teknikerna, som exempelvis att måla vått i vått.

Vad är akvarellfärg?

Akvarellfärg är en vattenburen målarfärg. Akvarelltekniken går ut på att man lägger vattenburen färg i transparenta skikt på ett lättsugande papper, avsett för akvarellmålning. När man ska måla med akvarell används ofta en tjock pensel som klarar att behålla mycket vatten, så man kan blöta pappret och färgen ordentligt.

Är du nyfiken på att börja måla? Vi rekommenderar att du köper din akvarellfärg hos IB Wahlström. De är en mycket välsorterad konstnärsbutik och du beställer enkelt allt du behöver för akvarellmålningen direkt i webbshoppen. Har du frågor kring konstnärmaterial eller akvarelltekniker får du alltid goda råd genom deras kundservice.

Viktigt med rätt tillbehör för att måla akvarell

Resultatet av en akvarellmålning hänger mycket på vilken kvalitet akvarellfärgen och duken eller pappret man målar på har. Bra produkter ger bra resultat och sämre produkter ger också sämre resultat. Vill du få ett bra resultat med akvarellmålning bör du alltså satsa på kvalitetsfärg och det är helt enkelt inte lönt att slösa pengar på att köpa billiga akvarellfärger.

Vad behöver man för att måla med akvarell?

Att tänka på när du ska köpa bästa akvarellfärgen

Såklart vill du ju hitta den bästa akvarellfärgen. IB Wahlström är kända för sitt akvarellmaterial och expertis inom akvarellfärg och andra högkvalitativa konstnärsredskap.

Köper du målarfärger till de mindre barnen är det kanske inte lika viktigt med kvaliteten på färgerna, men istället kanske ett förkläde är att föredra för att skydda kläderna. Detta och många fler tillbehör till de små hittar du exempelvis på Ikea till bra priser.

Kolla in den här videon med akvarell för nybörjare för att bemästra akvarellmålningstekniken och bli en riktig fena på att måla akvarell:

Hur målar man akvarell?

Att måla med akvarell är inte speciellt svårt. Det krävs såklart lite övning, men det handlar mycket om att våga testa och lära sig under tidens gång. Använd våra akvarellmålning-tips nedan och glöm inte bort att öva, öva, öva så ska du se att du snart får kläm på tekniken och kan kalla dig för en riktig akvarellkonstnär!

Man brukar säga att det finns två målartekniker för akvarellmålning:

  • Vått i vått – att måla vått i vått innebär att akvarellfärgerna blandas med varandra på en våt yta. Innan man börjar måla fuktas pappret lite lätt och därefter målar man på det våta pappret med blöt färg. Färgerna blandas och du får ett mjukt resultat.
  • Vått i torrt – att måla vått i torrt innebär att man använder en pensel med våt akvarellfärg som används på en torr yta och därför blandas färgerna inte på samma sätt som med vått i vått-tekniken.

3 tips för att måla med akvarellfärg

  • Börja med en lite större pensel – det är lättare att få ut tillräckligt med färg och vatten på pappret om du använder en större pensel. Tänk på att välja en pensel av bra kvalitet, då dess kvalitet avgör hur mycket vatten den kan bära.
  • Välj ut 4 nyckelfärger – börja med att välja ut fyra nyckelfärger redan innan du börjar måla och testa att endast använda dessa. För många färger blir oftast inte bra.
  • Snåla inte med vattnet – vattnet förlöser färgerna i akvarellmålning och ger dem sin lyster.

Mer akvarellmålning-tips

Hitta akvarellkurser från sidor som Kurser.se som samlar dagskurser såväl som kvällskurser.

Handla med konst i Sverige

Har du redan hunnit en bit med ditt målande, eller vill hitta konst av redan etablerade konstnärer? Läs mer på våra sidor om att sälja konst och köpa konst. Vi berättar även mer om att hyra konst till kontoret, och tipsar om var du hittar konstgallerier i Stockholm.

Bildgalleri