Konsthistoria

Hem > Konsthistoria

Konst. Vad är det? Hur görs det? Vem är konstnär? Detta är frågor som inte är helt lätta att svara på, frågor som har diskuterats, debatterats och vridit och vänts på sedan antiken. Men låt oss inte gå hela vägen tillbaka till antiken utan börja under medeltiden.

Vill du skapa egen kreativ konst? Då kan en bra början vara att måla med akvarellfärg. På IB Wahlström kan du köpa akvarellfärg i olika utföranden som passar för olika tekniker i ditt skapande. De är välkända för sitt breda utbud av konstnärsmaterial på nätet och du kan utan tvekan hitta den bästa akvarellfärgen på marknaden med välkända varumärken.

Medeltiden ca 400–1400-talet

Under medeltiden räknades alla accepterade hantverk som konst och ju svårare hantverket var desto bättre och större var konsten. Ordet konststycke kommer från medeltiden och syftar till ett vackert föremål. Ett vanligt konstföremål under det absoluta slutet av medeltiden var kakel som kom till Europa från marockansk kultur. Den konst som gjordes i Nordafrika under medeltiden lever alltså vidare idag med samma marockanska kakel och samma stilistiska uttryck. Det behövde alltså inte vara ”konst” i den bemärkelsen som vi tänker på konst idag, även om den klassiska konsten förekom då också. En populär dekoration i exempelvis trädgården är att ställa en trästege, mot det marockanska mönstret. Blir supersnyggt och rekommenderas verkligen.

Renässansen ca 1400–1550-talet

De mest kända konstformerna från renässansen är skulptur, måleri och skulptur. Under renässansperioden kom nya tekniker och nya konstnärer som tidigare jobbat i anonymitet fram, en av de mest kända, Leonardo da Vinci, till exempel. Renässansen är en tydlig markör när vi går ifrån medeltiden in i den tidiga moderna tiden.

Barocken ca 1600–1700-talet

Konstarten och tidsperioden barocken är en spännande tid. Stilriktningen syftar till konstformerna arkitektur, måleri och bildkonst, möbeldesign och mode. Konstformen utmärks av det storslagna, mäktiga och svulstiga där ord som effekt och rörelse är centrala begrepp. Inredning från tidsepoken karaktäriseras tydligast av mörka träslag med snidade, snirkliga detaljer som vill skapa effekter. Målningar från barocken innehåller oerhört mycket skuggningar och ljussättningar och avbildar alltid scener med någon form av rörelse.

Upplysningen ca 1700–1800-talet

Under upplysningen fick begreppet ”konst” en annan innebörd. Tidigare var överensstämmandet med naturen det som var centralt i konsten, nu lyftes konsten och sattes på piedestal. Konstnärerna sågs inte längre som hantverkare utan som genier. Under upplysningen var målet till stor del av att avbilda det exakta med så stor precision som möjligt, den tekniska skickligheten hos konstnärerna var därför helt avgörande för att lyckas.

Romantiken 1800–1850-talet

För att hoppa över några steg i konsthistorien rör vi oss mot romantikens uppror mot den förnuftstro som fanns i Europa under upplysningens 16–1700 tal. Under romantiken var istället individens känslor i fokus. Man ville komma bort från intellektets betydelse och sätta den subjektiva känslan i fokus. Följaktligen strävade också konsten efter att följa samma ideal. Ur romantiken springer oerhörda mängder med naturskildringar där man ville fånga de vackraste miljöerna i det egna landet, här tar det nationalistiska målandet form.

Nutida konst ca 1945-nutid

I modern tid är konstens egenvärde inte längre centralt och det råder nästan koncensus om att det inte går att samla konst under ett och samma begrepp. Den samtida konsten verkar friare än tidigare. Det finns inte längre några bestämda strömningar eller ismer som konstnärerna måste förhålla sig till. Det finns inte några samhälleliga ramar som begränsar konstnären.

Grafisk historia

Grafisk konst är kraftigt präglat av teknikens framsteg men det går att spåra grafisk konst ända från gamla Egypten med deras skriftspråk, hieroglyfer. Munkarnas oerhört vackra skrifter från medeltiden är även dem grafisk konst med färgglada bilder och illustrationer. Munkarna kopierade varje sida manuellt och var fantastiskt duktiga typografer. När tryckpressen uppfanns behövdes inte munkarnas tjänster längre och böcker och texter kopierades maskinellt. På så sätt har alltid den grafiska konsten varit en av de mest aktuella konstformerna samtidigt som konstverken är oerhört starka tidsmarkörer.

På senare år har grafisk konst exploderat i popularitet och i nästan alla yngre människors hem finns det spår av åtminstone en tavla, affisch eller en kudde med tryck från Svenskt Tenn till Wasskonst. Allt fler vill också arbeta med konst i hemmet och visa upp det på skärmar och liknande. Då finns företag som DPJ eller Clas Ohlson som har allt från whiteboards, skärmar, staffli etc.