Måla med

Akrylfärg

Att måla med akrylfärg är en av de vanligaste målarteknikerna, tätt efter akvarellfärgen, men hur målar man med akryl och vilka produkter behöver man för att bli bra?

Beautiful young woman painting and drawing in her atelier - art studio

Vad är akrylfärg?

Akrylfärg (kallas även akrylatfärg) är en vattenlöslig och snabbtorkande målarfärg. Den korta torkningstiden är akrylfärgens bästa egenskap, då man snabbare kan måla på fler lager på färgen man precis målat och om man blir missnöjd är det bara att måla över med en annan färg.

Hur målar man med akrylfärg?

Akrylmålning handlar mycket om att öva, öva, öva och att lära sig att blanda fritt med akrylfärgerna.

Kolla in den här videon för att lära dig grunderna i akrylmålning:

Mer tips

Få fler akryl-tips i denna artikel från Mattonbutiken och lär dig mer om att måla med akryl.

Eller varför inte gå en kurs för att verkligen få ut det mesta av din akrylmålning. Kolla exempelvis in hemsidan Kurser.se, som har flera olika kurser inom akrylmålning.

Tänk på detta när du ska köpa akrylfärg

När du ska köpa akrylfärg är det dels viktigt att köpa rätt färg utefter din kunskapsnivå, dels att välja bra produkter.

Olika typer av akrylfärg:

Välj alltid färg utifrån dina kunskaper.

 

 • Hobbyfärg – Till dig som söker lite billigare färg.
 • Studiofärg – Till dig som är lite mer van vid att använda akrylfärg.
 • Artistfärg – Till dig som är mer avancerad akrylmålare.

 

På sidor som Mattonbutiken.se kan du köpa akrylfärg oavsett vilken nivå du är på. Söker du färger till de mindre barnen räcker det gott och väl med vanlig vattenfärg. Exempelvis Biltema har billiga färger till barnen.

AKRYLFÄRG
Creative art background hand drawn acrylic painting. Closeup shot of brushstrokes colorful texture acrylic paint on canvas. Modern contemporary art. Abstract composition for design elements. From my own paintings.
Paintbrush with oil paint on a classical palette- OTHER artists materials related photos:

Välj bra tillbehör

Vi rekommenderar att du väljer att köpa färger av bra kvalitet, då resultatet på din målning speglas av kvaliteten på produkterna du valt att använda. Väljer du billiga akrylfärger av sämre kvalitet kommer detta märkas – dels när du ska använda färgen, dels i hur resultatet framställs.

Vilka tillbehör behöver man?

  • Akrylfärg
  • Målarduk
  • Pensel

3 tips för att bemästra akryltekniken

 • Akrylfärgen kan vara svår att få bort när den har torkat – så se till att skydda golv och bord vid platsen där du tänkt sitta och måla.
 • Ha alltid vatten i närheten – då kan du snabbt och enkelt blöta penslarna du inte använder, eftersom färgen torkar snabbt. Använd gärna en burk till ljusa färger och en till mörka.
 • Var inte rädd för att måla fel – det du inte vill ha kvar kan du bara måla över innan färgen har torkat.