En konstnärs cv

Hem > En konstnärs CV

Oavsett vilken konstform som en etablerad konstnär arbetar med så är det en uppståndelse över dennes tidiga verk. När en konstnär väl är etablerad och arbetar på en hög verkshöjd hyllas även de tidigare verken som inte uppmärksammades när konstnären inte var känd. Det är vackert när en konstnär blir uppmärksammad, år av skapande blir erkända. Men varför blir de tidiga verken hyllade först när genombrottet kommit?

Anledningen är att en konstnärs tidigare karriär inte har samma idé- och verkshöjd som erfarenhet ger.

Självklart är ett verks kvalitet en subjektiv bedömningsfråga. Det är inte sällan en konstnär uppmärksammas postumt då dennes arbete inte passat in i tidens eller platsens värderingar eller preferenser, dock är det få saker som skapas som håller för tidens tand. De flesta anpassar sig till sin samtid och nästan bara de stora konstnärernas verk uppskattas på samma sätt över tid.

Rådet till unga konstnärer är enkelt. Skapa med outtröttlig energi och lust. Anteckna hela tiden vad du arbetat med för att kunna gå tillbaka och bli inspirerad av tidigare verk. Använd ett personligt brev som du kan ladda ner från Personligtbrev.se och uppdatera hela tiden din lista med verk som du är stolt över. Det finns en fördom att konstnärer inte kan eller ska vara strukturerade men att komma ihåg och spara sina verk är en viktig del i utvecklas. Glöm inte heller att bli medlem i svenska konstnärsförbundet.